בזכות הצוואה: הדירה תישאר בבעלות ילדיה
הקטינים של אשה שנפטרה מסרטן





נ' שחלתה במחלה קשה לא הספיקה לטפל בהעברת הבעלות על הדירה, שלגרוש שלה היו זכויות בעלות על מחציתה. הודות לצוואה שערכה לפני מותה, ייהנו ילדיה ממלוא הזכויות על הדירה. סיפור עצוב שממחיש את חשיבות עריכת צוואה מבעוד מועד כדי למנוע תרחישים בעייתיים בעתיד


מאת עו"ד סיגל לזרוביץ', המתמחה בחוזים ודיני חברות, דיני עבודה ונדל"ן


במקרים רבים בהם מדובר בקטינים, עולה החשיבות לבחינת הצורך בהכנת צוואה מבעוד מועד, מאחר וכולנו כהורים רוצים להבטיח את עתיד ילדינו.

ראשית, חשוב להזכיר כי חוק הירושה התשכ"ה 1965 קובע ברירת מחדל ומורה כיצד תחולק הירושה בין בני המשפחה למקרה בו אין צוואה. כך למשל, כאשר בני זוג נשואים, יש להם ילדים ואחד מבני הזוג נפטר, יירש בן הזוג הנותר מחצית מזכויות הנפטר ואילו המחצית האחרת תחולק בין הילדים.


כבר מברירת המחדל הקבועה בחוק עולים קשיים במצבים שונים, המערימים על היורשים מכשולים שלא צפו.

אחד מהם הוא מקרה בו אחד מבני הזוג נפטר והילדים הם קטינים (טרם מלאו להם 18), ובו יירשו הקטינים יחד עם ההורה הנפטר את דירת המגורים.

במצב כזה בכל מקרה של עריכת שינוי כלשהו במצב הזכויות בדירה, כמו למשל למכור את הדירה ולהחליף מקום מגורים, כל פעולה כזו תדרוש את אישור בית המשפט.

פרוצדורלית האם בשם הקטינים תידרש לפנות ולקבל את אישור בית המשפט לכל מהלך, דבר המסרבל את ההליך וגורר הוצאות כספיות רבות.


אחד ממקרים לא פשוטים אלו הוא של נ', שבמסגרת הליך גירושיה חתמה על הסכם לחלוקת רכוש, שהתייחס, בין היתר, לחלוקת הדירה. בהסכם לחלוקת הרכוש נקבע כי נ' תשלם לגרוש שלה סכום כספי מסוים בגין חלקו בדירה, ולאחר התשלום יועברו אליה כל זכויות הבעלות בדירה, ובהתאם לכך יבוצע הליך רישום בלשכת רישום המקרקעין (בטאבו).

נ' קיימה את חלקה בהסכם ושילמה את הסכום שנקבע בהסכם עבור חלקו של הגרוש בדירה, אך לימים חלתה במחלה קשה שדרשה את מלוא תשומת ליבה והייתה כרוכה בטיפולים קשים ובהליך התאוששות בין טיפול לטיפול.


נ', אם לשני ילדים קטינים, נאלצה להתמודד עם המחלה והשפעותיה ובמקביל נאבקה לקיים אורח חיים רגיל, טיפלה בילדיה במסירות והמשיכה לעבוד ככל שמצבה איפשר זאת. בתקופה זו נשתכח מליבה כל נושא הטיפול בהעברת הזכויות בדירה על שמה, וכך הוא נותר ללא שינוי, כאשר למעשה למרות ששילמה תמורת חלקו של הגרוש בדירה רשומה, יש לגרוש זכויות במחצית הדירה.


כבר בפגישה הראשונה הבהרתי ל-נ' את המהלכים הנדרשים להסדרת הנושא באופן מיידי מול כל הגופים הפיננסים והרשויות השונות ואת החשיבות המרובה של עריכת צוואה, שתסדיר את חלוקת רכושה. בשל חשיבות הנושא, הסברתי לנ' שבמצב רישום הזכויות כיום, חלילה אם יקרה הנורא מכל, יורשיה – ילדיה הקטינים – יירשו אך ורק את מחצית הדירה הרשומה על שמה בלשכת רישום המקרקעין.


בשל הידרדרות במצבה הרפואי של נ', נערכתי במהירות להחתים את כל הצדדים, ובמיוחד את הגרוש, על הסכם מפורש המתאר ומאשר את מצב זכויותיה של נ' בדירה יחד עם הכנת כל יפויי הכח המתאימים.

כל זאת על מנת שניתן יהיה להספיק ולפעול להסדרת רישום הזכויות על שמה. במקביל, ערכתי לה צוואה, שאליה צורפו כל ההסכמים שנחתמו בין הצדדים.

הכל נעשה על מנת שיובהר כי הרישום בפועל איננו משקף את הזכויות הממשיות של נ' בדירה.


למרבה הצער, נ' נפטרה לאחר מאבק קשה במחלה, וזאת עוד לפני שהסתיים הליך רישום מלוא הזכויות בדירה על שמה.

עוד בפגישתנו האחרונה הבטחתי לנ' כי לא אשקוט ולא אניח לנושא עד ליום בו הצוואה תקוים במלואה וכל רכושה יועבר לילדיה.

בחודש שעבר הסתיימו כל ההליכים המשפטיים למימוש צוואתה של נ' במלואה ורישום מלוא הזכויות בדירה, שנרשמו על שם ילדיה של נ' ז"ל. במקרה זה חשתי באחריות העצומה ובמחויבות המלאה שלי כלפי נ', וכך פעלתי. לא מצאתי מנוח עד ליום בו הושלמה המשימה.


מקרה זה, למרבה הצער, הוא הזדמנות להזכיר לכל אחד ואחת מאיתנו, ובמיוחד הורים לילדים קטינים, לבדוק את הצורך בעריכת צוואה, שמסדירה את חלוקת הרכוש בין בני הזוג בשלב הראשון ולאחר מכן לילדיהם בשלב המאוחר יותר ( "יורש אחר יורש").

חשוב לזכור כי עריכת צוואה מהווה מענה משפטי לסיטואציות אלו ונותנות מענה ופתרונות רבים אחרים, במיוחד במקרים לאנשים אשר מצבם הפורמלי אינו תואם את מצבם בפועל. זאת, כפי שמתואר בסיפורה הטראגי של נ'.

כאשר בני הזוג נמצאים בעיצומו של הליך גירושין, אם חלילה אחד מבני הזוג יילך לעולמו, עלול להיווצר מצב שבן הזוג הנותר עדיין מוגדר כ"בן זוג" על פי חוק הירושה ועל פי החוק הוא היורש של חלקו של בן הזוג שנפטר.

זאת כל עוד אין צוואה הקובעת אחרת.

מקרה כזה כבר התגלגל לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה חיפה (ת"ע 12601-03-09), שקבע את הכללים ובחן האם מדובר בפרידה מהותית וממושכת של בני הזוג לצורך חוק הירושה. במסגרת פסק הדין הבהיר בית המשפט לענייני משפחה שניתן להימנע מניהול הליכים משפטיים מסוג זה באמצעות עריכת צוואה כדין.


בשורה התחתונה, לכל הדוגמאות ולמקרים מגוונים נוספים ניתן לתת מענה משפטי על ידי עריכת צוואה כדין, כאשר חשוב להדגיש שהחוק קובע כללים ברורים לצוואה כשרה כדין.





צרו קשר





זקוקים ליעוץ משפטי מעמיק ומקצועי?