כבר במהלך הפגישה הראשונית הבהרתי לנ' את מצבה המשפטי ופרסתי בפניה את המהלכים הדרושים להסדרת הנושא במיידית מול כל הגופים הפיננסים והרשויות השונות ואת החשיבות המרובה שיש למקרה מסוג זה לערוך צוואה אשר תסדיר את חלוקת רכושה.
עם כל הרגישות שלדבר על הנושא עמה ובאופן פתוח ומתוך הבנת חשיבות הנושא הסברתי לנ' כי במצב רישום הזכויות כיום, חלילה אם יקרה הנורא מכל, יורשיה – ילדיה הקטינים ירשו אך ורק את מחצית הדירה הרשומה על שמה בלשכת רישום המקרקעין.
בשל הדרדרות במצבה הרפואי של נ' נערכתי במהירות להחתים את כל הצדדים, בכלל זאת גם את הגרוש, על הסכם מפורש המתאר והמאשר את מצב זכויותיה בדירה יחד עם הכנת כל יפויי הכח המתאימים על מנת שניתן יהיה להספיק ולפעול להסדרת רישום הזכויות על שמה. במקביל ערכנו צוואה לנ' הקובעת מפורשות את אשר היא מצווה ולצוואה צרפנו את ההסכמים שנחתמו בין הצדדים והכל על מנת שיובהר כי הרישום בפועל איננו משקף את הזכויות הממשיות של נ' בדירה.
לצערי לאחר מאבק קשה במחלה, נ' נפטרה וזאת עוד בטרם הספקנו לסיים את הליך רישום מלוא הזכויות בדירה על שמה. עוד בפגישתנו האחרונה הבטחתי לנ' כי אני לא אשקוט ולא אניח לנושא עד ליום בו תקויים צוואתה במלואה ושכל רכושה יועבר לילדיה.
חשתי באחריות העצומה ובמחוייבות המלאה שלי כלפי נ' וכך פעלתי!
לא מצאתי מנוח עד ליום בו הושלמה המשימה. בחודש שעבר סיימתי את כל ההליכים המשפטיים למימוש צוואתה במלואה ורישום מלוא הזכויות בדירה אשר נרשמו על שם ילדיה של נ' ז"ל.
בכך חשתי הקלה ואף תחושת שליחות גדולה להפיץ ולקרוא לכולם בדקו האם יש לכם צורך בעריכת צוואה.
אז למי חשוב לערוך צוואה?
ראשית יאמר כי חוק הירושה – התשכ"ה -1965 (להלן:"החוק) קובע ברירת מחדל ומורה כיצד תחולק הירושה בין בני המשפחה למקרה בו אין צוואה. כך לדוגמא כאשר בני זוג נשואים ולהם
ילדים ואחד מבני הזוג נפטר, ירש בן הזוג הנותר מחצית מזכויות הנפטר ואילו המחצית האחרת תחולק בין הילדים.
כבר מברירת המחדל הקבועה בחוק עולים קשיים במצבים שונים אשר מערימים על היורשים מכשולים שלא צפו.
כך לדוגמא כאשר אחד מבני הזוג נפטר והילדים הינם קטינים (טרם מלאו להם 18) הרי, במקרה בו ירשו הקטינים יחד עם ההורה הנפטר את דירת המגורים – הרי שבכל מקרה בו יבקשו לערוך שינוי כלשהו במצב הזכויות בדירה, למשל למכור את הדירה ולהחליף מקום מגורים, כל פעולה תדרוש את אישור בית המשפט למהלך.
פרוצדורלית האם בשם הקטינים תדרש לפנות ולקבל את אישור בית המשפט לכל מהלך דבר המסרבל את ההליך וגורר הוצאות כספיות רבות.
אך גם במקרים בהם הילדים אינם קטינים, בן הזוג הנותר תלוי ברצונות ובאישורם של הילדים לכל מהלך לשינוי מקום מגורים למשל או עלול להיות חשוף ללחצים מצדם בדרישה למכור את הדירה על מנת לממש את ירושתם.
למעשה עריכת צוואה המסדירה את חלוקת הרכוש בין בני הזוג בשלב הראשון ולאחר לילדיהם בשלב המאוחר יותר ( "יורש אחר יורש") מהווה מענה משפטי לסיטואציות אלו ופתרות את המכשולים המתוארים.
בנוסף, במקרים בהם אנשים אשר מצבם הפורמלי איננו תואם את מצבם בפועל – כפי שתארתי את נ' לדוגמא נמצאה בהליכי גירושין מתמשכים שלא הוסדרו עד תום.
כאשר בני הזוג נמצאים בעיצומו של הליך גירושין, אם חלילה אחד מבני הזוג ילך לעולמו, עלול להיווצר מצב שבן הזוג הנותר מוגדר עדין "כבן זוג" על פי חוק הירושה והוא על פי החוק הינו היורש של חלקו של בן הזוג שנפטר – זאת כל עוד אין צוואה הקובעת אחרת. מקרה כזה כבר התגלגל לפתחו של בית המשפט לעניני משפחה , אשר קבע את הכללים ובחן האם מדובר בפרידה מהותית וממושכת של בני הזוג לצורך חוק הירושה ובמסגרת פסק הדין הבהיר בית המשפט שניתן להמנע מניהול הליכים משפטיים מסוג זה ע"י עריכת צוואה כדין.
לכל הדוגמאות ולמקרים מגוונים נוספים ניתן ליתן מענה על ידי עריכת צוואה כדין.